Historik

Historik och repertoar

 

 

Kören bildades i slutet av 1990-talet då Vallentuna hembygdskör och A la vie-kören i Brottby slogs ihop till en kör, Cantaton!

 

Här kan du läsa om vad vi har gjort de senaste åren.


2019


Lördag 14 december kl. 16.30, Kulturrummet, Vallentuna Kulturhus

Luciastämning och julsväng - Julkonsert med kören Cantaton och medmusikanterna Johan Myrsmeden på piano och folkmusikbandet Spiritus Mundi. Fri entré.


Nya sångare välkomnades att prova på vid 

terminsstarten 26/8, 2/9, 9/9 och 16/9. 


På Naturens- och idrottens dag på Vallentuna Idrottsplats, lördagen 24 augusti, var kören med på temat Körsång för kropp och knopp!


Söndag 12 maj medverkade kören i vårkonsert i folkton med tema "Vårvindar friska" i Kårsta kyrka med ungefär 80 personer i publiken. Konserten inleddels med kohorn och kulning sen varvades körsång med folktoner från säckpipa och fiol, sittra och flöjt samt en vacker pardans. Sörlåtar, lokala spelmän och folkmusikgruppen Spiritus Mundi medverkade. Det blev en vacker konsert som började i solsken och avslutades i härligt vårregn.   


Cantaton sjöng in våren vid Kyrkviken, Vallentunasjön. Publiken, ca 1500 personer, uppmanades att sjunga med i Längtan till landet - Vintern rasat ut bland våra fjällar!(Länk till text och noter ur Sånger för folkskolan, runeberg.org.) Några andra sånger som kören sjöng var Sköna maj, Blommande sköna dalar och Glad såsom fågeln. Fritid Vallentuna och Kultur Vallentuna var arrangörer, Parisa höll tal, elden tändes och Sebastian som vunnit uttagningen till finalen i Funkisfestivalen sjöng sin låt. Kvällen avslutades med eldshow. 


Vi hade kördag i Frösunda lördagen den 27 april. Valborgssånger och vårsånger övades. 

 

2018

 

Jultoner - julkonsert i folkton med Cantaton och folkmusikbandet Spiritus Mundi söndag 9 december kl. 16 i Frösunda kyrka. Arr: Kören Cantaton i samarbete med Vallentuna församling och

Studieförbundet Vuxenskolan.

 

Därefter åkte vi in till Folkmusikhuset, Skeppsholmen och höll Luciakonsert med lussesånger i folkton tillsammans med Spiritus Mundi.

 

Söndag 14 oktober, under temaveckan "Gömda platser", hade vi konsert i Vallentuna kyrka - Konsert i skymningen,  tillsammans med med Vallentuna Stråkorkester. Före konserten repeterade vi i kapellet, en väldigt trevlig lokal. Konserten blev stämningsfull och fin. 

 

Onsdag 6 juni deltog Cantaton i nationaldagsfirandet i parken, Vallentuna Kulturhus.

 

Valborgsmässoafton 30 april sjöng vi åter igen vintern ut och våren välkommen tillbaka. Samma plats som tidigare år, vid majkasen och valborgsfirandet vid Kyrkviken, Vallentuna. Vi bjöd också in till allsång i Blåsippan och Vår på Saltkråkan. Det var vårt första framträdande under ledning av, för kören helt nya, men erfarna körledare Camilla Gölstam.

 

Under vårterminen har Cantaton repeterat tillsammans med Jessica som ryckte in som vikarierande körledare. Vi är så tacksamma för Jessicas engagemang som gjort det möjligt för kören att sjunga tillsammans under vårterminen för att förbereda våra framträdanden. Tack Jessica!

 

2017

Lördagen 10 december bjöd kören på bejublad julkonsert i Frösunda kyrka. Det blev en fantastisk, stämningsfull och välsjungen julkonsert. Två duktiga ungdomar från Kulturskolan, pianisterna Lydia Ramström och Lina Nyström, medverkade.

Före konserten åt vi en god jullunch tillsammans och passade på att tacka vår körledare Örjan för några härliga, inspirerande år och lycka till med framtida körer!

 

Söndag 11 juni bjöd Cantaton på försommarkonsert i Vallentuna kulturhus. Vi serverade kaffe med dopp. Gästmusiker var Anders Lindgren, saxofon och Bernt Nyström, kontrabas. Efter konserten hade kören eget avslutningsfika.

 

Söndag 30 april sjöng Cantaton in våren intill majbrasan vid det traditionella Valborgsfirandet vid Kyrkviken, Vallentuna. I samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan och Vallentuna kommun.

 

2016

Tisdag 6 december kl 19 i Vallentuna kyrka hade vi konsert tillsammans med Vallentuna blåsorskester: Julstämning i adventstid, en julkonsert med stämnings- fulla sånger med kören Cantaton och mäktiga toner med Vallentuna blåsorkester. Ett trevligt samarbete som vi gärna upprepar!

 

Lördag 3 december kl 16 i Frösunda kyrka hade vi julkonsert - med glimmande toner. Medverkande gjorde Sara Rudäng, marimba och Anna Persson, saxofon. Kyrkan passar särskilt bra till julkonserter, det klingar

så fint!

 

Lördag 12 november fick vi äran att vara förband

och sjunga några sånger i Traversen före den utsålda konserten med The Real Group i Vallentuna teater.

En stor härlig publik samlades i Traversen till en trevlig stund tillsammans med vår lilla kör. Vi inledde med Scandinavian shuffle och några timmar senare sjöng The Real Group samma låt, på deras fantastiska vis, som ett av extranumren och kvällen fick en röd tråd från amatörkör till professionella sångare.

 

Tisdag 25 oktober Körsoppa - konsert i Tornvillan,

Västra Ekuddsgatan 2 i Vaxholm - en härlig kväll

med skön körsång och jazztoner med musikertrio på trummor, bas och gitarr. Tornvillans matiga höstsoppa, smör och bröd, kaffe och kaka ingick i biljettpriset.

 

Lördag 14 maj var det vår- och Eurovision-fest i centrum och sing-along-bio i Kulturrummet. Filmen Mamma-Mia visades! Alla var välkomna att sjunga.

 

Lördag 30 april sjöng Cantaton in våren vid det traditionella valborgsfirandet vid Kyrkviken.

 

2015

Vi avslutade terminen med konsert i juletid för att sprida

fröjd och frid, "Julkonsert med fröjd och frid", söndagen den

6 december i Frösunda kyrka. Glädjefulla rytmer, psalmer, traditionella julsånger och moderna klassiker. Unga musikerna Lydia Ramström - piano, Théo Monpouet - klarinett och Wilma Högman - tvärflöjt från Vallentuna Kulturskola medverkade.

I samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan och Vallentuna församling.

 

Söndag 18 oktober sjöng vi tillsammans med Össeby Gospel

i Kårsta kyrka. Det blev en härlig mix av jazzig pop, svensk visa och gospel då körerna bjöd på låtar ur respektive repertoar.

 

Måndag 1 juni höll vi sommarkonsert i kulturrummet, Vallentuna Kulturhus - Toner i sommarkväll. Vi blandade körsång med solosång och bjöd på jazz, pop och visa. Gästmusiker och ackompanjatör var Maria Kvist, jazzpianist och sångerska. Nyfiken? Se bilder från körens genrep med Maria Kvist.  Arrangörer: Cantaton i samarbete med Kultur Vallentuna och Studieförbundet Vuxenskolan.

 

Cantaton sjöng in våren vid kyrkviken - Sköna maj,

Glad såsom fågeln och Uti vår hage. Vi bjöd upp till allsång, Blåsippan ute i backarna står och Vintern rasat! Det var mycket trevligt, många som både lyssnade och sjöng med.

Vi övar svängiga låtar som God only knows, Aquarius,

Tuxedo junction och Does your mother know under ledning

av Örjan Gotensjö.

 

2014

Vi tackar vår duktiga körledare och sångpedagog Cecilia Franzén för alla fina år med kören. Höstterminen avslutades med en härlig julkonsert - Nu lyser julens stjärna klar. Frösunda kyrka söndagen den 7 december kl 16.30 under ledning av Cecilia Franzén. Gästinstrumentalist var Svante Daneklev, trumpet. Arr: Cantaton, Studieförbundet Vuxenskolan och Vallentuna församling.

 

Vårterminen ägnade vi åt vårsånger som vi framförde vid Valborgsfirandet, Vallentunasjön. Vi avslutade terminen med ABBA-medley tillsammans med blåsorkestern på Nationaldagsfirandet i Kulturhusparken.

 

2013

Julkonserten, lördag 7 december kl 16 hölls i Kårsta kyrka.

Vi bjöd på en julkonsert med tradition och bredd. Gästinstrumentalister från Kulturskolan medverkade. Arrangörer: Össeby församling och Cantaton i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan.

 

Under hösttermien leddes Cantaton av vikarierande körledare Örjan Gotensjö.

Vi avslutade vårterminen 2013 med att sjunga in våren på Valborgsmässoafton vid vallentunasjön.

 

O Fortuna! Den 25 april i Vallentuna Kulturhus framförde vi några satser ur Carl Orffs Carmina Burana tillsammans med Kulturskolans duktiga slagverksensemble och pianoelever. Det var fantastiskt roligt. Vi samarbetar gärna med Kulturskolan igen!

 

2012

Det här året arbetade vi med jazztoner som Gerschwin, Holliday och Ramel med flera. Vi hade glädjen att få framföra jazzsångerna tillsammans med en trio musiker på gitarr, kontarbas och trummor. Tillsammans ordnade vi en "körsoppa". "Körsoppa" är en del av körens tradition. Publiken får njuta av både den goda soppan och körens skönsång!

I februari höll vi två jazzkonserter i kulturhuset.

 

Cantaton var med "Triss i körer" i Vada kyrka. Då fick vi vidga vår repertoar med kyrkosång och härlig gospel. Vid juletid har vi samarbetat med Vocales och haft gemensam julkonsert

i Vallentuna kyrka.

- Som det svängde om både kör och musiker på repetitionen inför konserten med Össeby Gospel i Kårsta 18/10. Det är härligt att få sjunga med duktiga musiker som Torsten Runolf på piano, Örjan Gotensjö, gitarr och kördirigent och körens egen tenor och kontrabasist Bernt Nyström.

Copyright © All Rights Reserved